Egen mail-server hos Telenor

imagegen_aspx_.8jti2zaxdag4gs04kggcocg0s.17ldmg3f9ou8088wk04c40sgo.thThe contents of this article is only available/relevant in Danish.

Jeg har netop skiftet fra Stofanet til Telenor Bredbånd.

Jeg har egen mail-server kørende på min Internet forbindelse. Opsætningen på Stofanet’s netværk var lige til at gå til, da de har en fin vejledning på deres hjemmeside, som beskriver hvordan man gør.

Men efter mit nylige skift til Telenor fandt jeg, til min store forbavselse, at Telenor ikke har oplysninger liggende på deres hjemmeside, som beskriver hvorledes du skal konfigurere din mail-server, så den kan sende og modtage mails på deres netværk.

Jeg kontaktede Telenor support, som først påstod at det var noget som jeg selv skulle finde ud af. Jeg fik dog forklaret den forvirrede tekniker, at jeg ikke skulle bruge hjælp til at installere min mail-server, men at jeg blot havde brug for oplysninger om “MX-Backup” og “Mail-Relay” records. Teknikeren skulle efterfølgende have fat i en kollega, som blot kunne fortælle mig at jeg skulle lave en “nslookup” på “mail.telenor.dk” for at finde oplysningerne.

Det havde jeg nu forsøgt, men synes ikke at jeg fik de informationer som jeg søgte. Under alle omstændigheder, kunne jeg godt have brugt nogle lidt mere definitive svar på, hvilke adresser der skulle benyttes.

Jeg fandt bl.a. frem til disse sub-domæner;  “mail.telenor.dk”, “mailgate.telenor.dk”, “mxbackup.telenor.dk” og “mail-relay.telenor.dk”.

Spørgsmålet var så bare, hvilke af disse sub-domæner man rent faktisk skulle bruge.

Mail-Relay og MX Backup hos Telenor.dk

Jeg gav mig i kast med at eksperimentere lidt med de nævnte subdomæner.

Efter lidt tid, fandt jeg frem til en Mail-Relay adresse som virkede. (Den adresse som min mail-server skal bruge for at kunne sende e-mails)

Det tog dog lidt længere tid inden jeg kunne modtage e-mails, da jeg hos gratisdns.dk (stedet hvor mit domæne er registreret) skulle vente længe, før mine DNS-ændringer trådte i kræft.

Jeg fandt dog til sidst ud af at den korrekte MX-Backup adresse. Nu kunne jeg atter modtage mine e-mails.

Altså, de adresser som virker på min mail-server hos Telenor Bredbånd, er:

Mail-Relay: mailgate.telenor.dk
MX-Backup: mxbackup.telenor.dk

Opsætning i PostFix (Linux) og hos Gratisdns.dk

Sansynligheden er nok ikke den største, men hvis du også benytter PostFix og/eller gratisdns.dk, kan du her se hvorledes jeg konfigurerede “Mail-Relay” og “MX-Backup”.

Jeg vil ikke gå igennem selve installationen og den grundlæggende konfiguration af PostFix, da dette ville fylde alt for meget. Jeg kan i stedet henvise til den guide jeg brugte, til at opsætte Postfix: https://help.ubuntu.com/community/Postfix

Jeg benytter selv Ubuntu 9.10 på min server. Men konfigurationen af PostFix skulle være rimelig universel i de fleste Linux distributioner.

Mail-Relay i PostFix

For at PostFix kan sende dine e-mails på Telenors netværk, skal PostFix kende Telenors Mail-Relay server.

Det handler blot om en enkelt linje i konfigurationsfilen “/etc/postfix/main.cf”.

I denne konfigurationsfil, skal du finde linjen hvor der står “relayhost” og redigere den, så den ser således ud:

relayhost = mailgate.telenor.dk

Findes “relayhost” ikke i konfigurationsfilen på forhånd, kan du tilføje den i stedet.

Huske efterfølgende at genstarte PostFIx og forsøg så at sende en e-mail, eventuelt til din egen mail-adresse.

MX og Backup-MX hos gratisdns.dk

Benytter du gratisdns til at holde styr på dit domæne, kan jeg også vise dig hvorledes Backup-MX skal sættes op.

A-record

Først og fremmest, er det vigtigt at du har tilføjet en “A-record” som refererer til din server.

Hos gratisdns.dk, tilføjes en A-record således. På gratisdns.dk’s hjemmeside, trykker du på “Kontrolpanel” i menuen. Tryk herefter på “DNS Kontrolpanelet”. Log ind med dine brugeroplysninger, tryk på knappen “Primær DNS” og efterfølgende på “Ændre DNS”. Tryk nu på knappen “Tilføj A” og skriv navnet på det sub-domæne som skal referære til din server (eksempelvis “mail.ditdomæne.dk”). I feltet nedenunder skriver du din globale IP-adresse (kan findes med eksempelvis “http://myip.dk/“), og trykker til sidst på knappen “Tilføj A recorden”.

På mit hjemmenetværk, i min firewall, har jeg efterfølgende sørget for, at forespørgsler på port 25 bliver sendt videre til den interne IP-adresse som min server har på mit netværk.

Når ændringerne er trådt i kræft hos gratisdns.dk (typisk efter 1 til 3 timer), kan du teste om andre DNS servere på internettet kan se din A-record. Du kan eventuelt bruge et online nslookup-værktøj, som eksempelvis dette: http://networking.ringofsaturn.com/Tools/nslookup.php

I mellemtiden kan du fortsætte herunder, med at opsætte din MX-record.

MX-record

Når din A-record til din server er på plads, skal du have tilføjet 2 “MX-records”, som beskriver mail-servere i dit domæne.

Rul ned i vinduet, ind til du finder afsnittet “MX”.

Tryk på knappen “Tilføj MX”.

Den første MX-record du tilføjer, refererer til din egen mail-server og  skal se således ud:

Vært: “ditdomæne.dk”
Mail udveksler:  (navnet på den A-record som henviser til din server, eksempelvis “mail.ditdomæne.dk”)
Præference: 10

Den anden MX-record du tilføjer, refererer til Telenors MX Backup mail-server og skal se således ud:

Vært: “ditdomæne.dk”
Mail udveksler:  mxbackup.telenor.dk
Præference: 50

Når du er færdig skal du huske på, at det kan tage nogle timer før ændringerne træder i kraft på diverse DNS servere på Internettet. Hvis din mail-server er korrekt opsat, skulle du gerne begynde at kunne modtage e-mails efter omkring 1 til 3 timer.

Bemærk dog, at det kan tage op til et døgn før der kan sendes e-mail til din server. Det tager tid før dine DNS ændringer er opdaterede på alle DNS servere på Internettet.

3 thoughts on “Egen mail-server hos Telenor”

  1. Jeg havde også håbet den kunne hjælpe mig da Telenor er til absolut ingen hjælp i denne forbindelse.
    Men desværre får jeg bare timeouts på alle deres smtp forwarders

  2. Jeg arbejdede ellers på at få telenor til at oprette en reverse DNS record til min mailserver… men så stødte jeg på dit indlæg her, og tænkte “selvfølgelig, hvorfor hulan har jeg ikke tænkt på den løsning?!” c”.) 😀
    Så nu er der rettet lidt i min sendmail-konfiguration, og jeg kan atter sende post fra min mailserver! Tak for reminderen! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.